Paradox: situatie
care, conform logicii aristoteliene bivalente, reprezinta o imposibilitate,
o contradictie, rezultata din incalcarea unuia din principiile rationarii
corecte. (Cel mai cunoscut este paradoxul mincinosului: "Cretanul Epimenide
spune: toti cretanii sunt mincinosi", care releva imposibilitatea lingvistica
de a declara nulitatea unei fraze.) Sunt definite drept paradoxale concluziile
absurde sau contradictorii, care deriva din premise pertinente.
Parsec: unitate
de masura a distantelor astronomice, egala cu 3,26 a. l., sau 3,08 X 10^13
km. La originea acestei unitati de masura sta tot o coordonata unghiulara:
parsecul corespunde distantei de la care raza orbitei terestre se vede
sub un unghi de 1'' (distanta de 206 265 ori mai mare decit cea care desparte
Terra de Soare. (Abreviere: pc) Particule
elementare: O prima clasificare a particulelor elementare se
poate face dupa masa lor, avind drept etalon masa nucleonilor.
Particula virtuala: in anii '30, Paul Dirac, si mai tirziu, Richard Feynman au demonstrat ca spatiul asa-zis "vid" este mult mai complex decit pare. Contine, printre altele si o serie de particule care apar si dispar suficient de rapid pentru ca detectarea lor sa fie imposibila--particulele virtuale. Desi au proprietati extrem de stranii, ele pot produce efecte cuantice masurabile asupra atomilor. Calculele de mecanica cuantica au condus la rezultate cel putin surprinzatoare: ansamblul particulelor virtuale acopera tot spectrul lungimilor de unda posibile. Adunind energia acestora se ajunge la o valoare inacceptabila: infinita, iar prin neglijarea unor efecte cuantice, "infinitul" se reduce la o valoare de 120 de ori mai mare decit energia corespunzatoare intregii cantitati de materie din Univers.
E = p c + m c
Periheliu:
distanta minima de Soare la care ajunge Terra pe parcursul unei miscari
de revolutie complete. Perseus: constelatie vizibila in emisfera nordica, linga Andromeda, pe care conform legendei, o salveaza din ghearele unui monstru marin Pisica lui Schroedinger: un interesant paradox aparent al mecanicii cuantice. "Aparent", intrucit mintea umana, obisnuita cu respectarea stricta a principiului cauzalitatii, are dificultati in a accepta noua logica a mecanicii cuantice... Erwin Schroedinger pune in discutie urmatoarea situatie: intr-o cutie neagra este plasata o pisica, impreuna cu un atom radioactiv. Daca atomul se dezintegreaza, contorul Geiger din incinta detecteaza emisia de particule alfa; ciocanelul coordonat de contorul de radiatie sparge un recipient cu acid cianhidric, care ucide pisica. Inainte ca observatorul sa deschida cutia, si sa observe starea de fapt, soarta pisicii este legata direct de functia de unda a atomului. Aceasta contine ambele situatii, fiind o superpozitie a starii dezintegrate si a celei nedezintegrate. In consecinta, insasi pisica este simultan vie si moarta, pina in momentul in care observatorul ii "colapseaza" functia de unda, in speta "alege" involuntar si inconstient unul din cele doua prezenturi posibile. Precesie: axa
terestra nu este perpendiculara pe planul eclipticii, ci are o Principiul antropic: postuleaza faptul ca viata se poate dezvolta doar in acele zone ale universului in care constantele definitorii au valorile specifice, exacte, care sa-i permita existenta si dezvoltarea.
Principiul excluziunii (Principiul lui Pauli): Principiu care postuleaza imposibilitatea coexistentei mai multor particule elementare de spin semiintreg caracterizate de acelasi set de numere cuantice, in acelasi atom. Restrins la nivelul organizarii electronilor pe orbitali, principiul afirma ca intr-un orbital atomic sau molecular pot exista cel mult doi electroni de spin antiparalel (opus). Fiecare electron care apartine invelisului este caracterizat de numarul cuantic principal n (ce ia valori intre 1, 2, ....n, si care da numarul paturii), orbital l (sau azimutal, cu valori intregi situate intre 0 si n-1, care indica excentricitatea orbitei), magnetic m (care caracterizeaza orientarea spatiala a planului orbitei, si ia valori intregi intre -l,...0... +l), si de spin s (cu valori de +1/2 si -1/2). Doar fermionii se supun principiului excluziunii.
Principiul
incertitudinii: principiu al teoriei cuantice, formulat in
1927 de Werner Heisenberg, care postuleaza imposibilitatea determinarii
precise si simultane a unor parametri. Impulsul si pozitia unei particule,
energia si coordonata temporala corespunzatoare acelei energii sunt doua
cite doua, astfel de parametri. Rigurozitatea cit mai mare a determinarii
unuia dintre ei va atrage dupa sine imposibilitatea determinarii precise
a celui de-al doilea. Daca, spre exemplu, se poate determina cu probabilitate
maxima impulsul unei particule elementare, probabilitatea ca si pozitia
ei sa fie cunoscuta scade la minim. Cauza acestei erori se datoreaza insasi
observatiei. (Vezi Pisica lui
Schroedinger). Pentru a putea observa un fenomen este necesara
lumina, iar lumina influenteaza energia, impulsul, pozitia particulelor
subatomice prin efect
Compton.
|